Rønde kloakseparering

Kloakarbejder i Rønde

Syddjurs Kommune besluttede i 2010 at kloaksystemet i Rønde skulle separeres. Separeringen blev delt op i etaper, og den første etape blev sat i gang i 2017. I løbet af de næste 7 år blev etaper 1-4 udført, og allerede i 2023 begyndte projekteringsfasen af etape 5. 

Etape 5 omfatter ejendomme på Nattergalevej, Vinkelvej, Vibevej, Nørrevangsallé, Drosselvej, Solsortevej, Skolevej, Hovedgaden, Kr. Herskinds vej, Rønne Allé, Højskolevej, Ceresvej, Frederiks Allé, L. Jørgensens Alle og Grenåvej, samt et stort regnvandsbassin syd for Århusvej. 

Ejendomme og vejstrækninger, som er berørt (markeret grøn), fremgår af nedenstående oversigtstegning. Ejendomme som ligger udenfor det grønne område ligger i områder hvor kloakken allerede er separeret, og disse ejendomme er ikke berørt af etape 5 af separeringsprojektet.

Billede
Separatkloakering af Rønde - Etapeopdeling
Kort: Oversigtstegning over Rønde by, som viser de områder hvor kloakken skal separeres

Oversigtstegning over projektområdet kan hentes her: 

 

Syddjurs Kommune og AquaDjurs samarbejder om Hovedgaden i Rønde
Syddjurs Kommune og AquaDjurs har etableret et godt samarbejde i forbindelse med samtænkning af nyindretning og modernisering af Hovedgaden m.fl. og separatkloakering af Hovedgaden i Rønde.

I den forbindelse har der været afholdt flere dialogmøder med deltagelse af Rønde Handel og Erhverv og Rønde Distriktsråd. I ovennævnte samarbejde indgår ligeledes et rekreativt område og et regnvandsbassin ved Knubbro Bæk.

Læse mere om Modernisering af Hovedgaden i Rønde her

 

Mere om Etape 5:

Entreprenør
Anlægsarbejdet for etape 5 udbydes i to del – 1. del er udbudt og igangsættes 1. marts 2025.

Afvikling af trafik
Entreprenøren der skal udføre anlægsarbejdet skal udarbejde en afspærringsplan og omkørselsplan som skal godkendes af Syddjurs Kommune. For beboere og handlende i området må der, mens arbejdet pågår, forventes en del gener.

Tidsplan
Igangsætning af anlægsarbejdet i forbindelse med separatkloakeringen af Rønde - Etape 5 – del 2 er udskudt til medio 2025. Der er flere årsager til denne udskydelse. Blandt andet, at købsprocessen af jord til regnvandsbassinet er forsinket, og at der er behov for at kende mere til resultatet og omfanget af nytænkningen af indretningen af Hovedgaden i Rønde.

I løbet af maj 2025 fremsendes en parcelskitse til alle grundejere, som har en ejendom, der skal separatkloakeres. Parcelskitsen viser, hvor vi har planlagt regnvandsstik og spildevandsstik. Der vedlægges en foreløbig tidsplan for det samlede projekt.

 

Hvad betyder dette for mig:

  • Etableringen 
  • af de nye spildevandsledninger og regnvandsledninger vil for det første betyde, at der over en årrække vil være meget gravearbejde gennem byen.
  • Ejer du en ejendom indenfor projektområdet hvor regnvand og spildevand løber i samme rør, skal du have en autoriseret kloakmester til at ændre kloakken inde på din ejendom. Udgiften for ændring af kloakken inde på din ejendom skal du selv stå for. Vi kan anbefale at du kontakter en autoriseret kloakmester for at få et overslag over dine udgifter.
  • Når separatkloakeringen af den offentlige kloak er gennemført, har AquaDjurs A/S ført to kloakstik med tilhørende skelbrønd til henholdsvis regnvand og spildevand ind til din ejendom. Du vil pr. brev blive kontaktet af AquaDjurs A/S med hensyn til den bedste placering af stik og skelbrønde.
  • Først når AquaDjurs A/S har gjort de to nye skelbrønde til din ejendom klar til brug, vil du blive anmodet om at separere kloakken inde på din ejendom samt at tilslutte ejendommens regnvand og eventuelle omfangsdræn til den nye regnvandsskelbrønd og spildevand til den nye spildevandsskelbrønd. Syddjurs Kommune sætter normalt en tidsfrist på 3-6 måneder for dette.

Tætte kloakker kan medføre, at grundvandsspejlet stiger

Gamle kloakrør er ofte ikke 100 % tætte, og derfor kan grundvandet sive ind i rørene. Kloakrør kan derfor have en drænende effekt i et område, selvom det selvfølgelig ikke er hensigten. De nye kloakledninger, som vi lægger i vejen, vil derimod være fuldstændig tætte. Der vil således ikke kunne strømme grundvand ind i vores ledninger fremover. Dette kan potentielt betyde, at grundvandsspejlet i området vil stige. Det er derfor vigtigt, at alle bygninger har gode og funktionsdygtige omfangsdræn, så man kan sikre sig imod grundvandsskader.

Vi har ikke kendskab til, hvor meget grundvand der evt. er trængt ind i de gamle kloakrør og dermed heller ikke kendskab til om det vil have konsekvenser for grundvandsstanden i området. Vi orienterer blot om dette forhold, da det ikke er AquaDjurs A/S' opgave at dræne jorden i området for højt grundvandsspejl.

Risiko ved opgravning

Vi gør opmærksom på, at udgravninger kan medføre skader på nærtliggende og for dårligt funderede ejendomme. I henhold til Byggelovens § 12 skal vi gøre opmærksom på dette forhold.

Fotoregistrering og jordbundsundersøgelser

Der er efter forudgående orientering af berørte grundejere foretaget en fotoregistrering af bygninger og indkørsler langs de kommende udgravninger. Vi har herefter en dokumentation for tilstanden af bygninger langs udgravningerne før anlægsarbejdet igangsættes.

Der er foretaget en undersøgelse af jordbundsforholdene. Resultatet skal anvendes til at sikre, at vi kan tage de nødvendige hensyn i forbindelse med ledningsarbejdet, og således ikke skade de omkringliggende bygninger. Jordbundsundersøgelsen skal ligeledes sikre, at overskudsjorden håndteres korrekt.

Jorderhvervelse

Syddjurs Kommune har i opstartsfasen meddelt, at Syddjurs Kommune gerne vil forestå jordkøb i forbindelse med jorderhvervelsen til regnvandsbassinet. Der var en forventning om, at en forhandling om samtlige arealer ved Knubbro Bæk herunder vejunderføring (gangtunnel) og rekreativt område kunne ske som en samlet sag. Det har dog efterfølgende vist sig, at det er mest hensigtsmæssigt, at forhandling om erhvervelse af jord kun omfatter regnvandsbassin og vejunderføring (gangtunnel). Ekspropriationsprocessen er igangsat men endnu ikke afsluttet.

Fokus på rotter i forbindelse med kommende kloakarbejder i Rønde

Der er altid rotter i kloakken, og der er altid det antal, der er plads til. Hvis rotten ikke forstyrres, bliver den i kloakken. DNA-undersøgelser af rotter viser, at rotter i kloakken ikke blander sig med rotter over jorden.

Rottebekæmpelse styres og håndteres af kommunen. Når rottebekæmperen vurderer, at den eksisterende offentlige kloak er årsagen til rotteproblemet, kontaktes AquaDjurs, som herefter sørger for at lokalisere brud eller lignende med røgprøve og eventuelt suppleret med TV-inspektion og reparere kloakken mv.

Den kommende kloakseparering i Rønde kan forstyrre rotterne og ødelægge deres eksisterende levesteder. Der er derfor risiko for, at rotter presses ud af kloakken, og gør midlertidigt ophold på jordoverfladen som en reaktion på arbejdet. Når der udføres kloakarbejder, er det derfor vigtigt, at alle parter forhindrer rotternes spredning eller opkomst til overfladen.

Hvad kan man selv gøre?

Det mest effektive middel mod rotteforekomster er, at grundejeren sikrer det interne kloaksystem med en rottespærre, så rotternes adgang til bygninger hindres. En rottespærrer skal installeres af en autoriseret kloakmester.

Vi har drøftet kloaksepareringen i Rønde med kommunens rottebekæmper. Han nævner, at vi skal opfordre grundejerne til:

  • at installere en rottespærre.
  • altid at anmelde mistanke om rotteforekomst.

Hvad gør AquaDjurs i forbindelse med kloakseparering?

  • Samarbejder med kommunens rottebekæmper for at sikre, at kloakarbejder gennemføres sikkert uden at forværre eller sprede eventuelle rotteproblemer til jordoverfladen eller bygninger.
  • Sikrer at rottebekæmpelsen er effektiv og tilpasset den konkrete situation.
  • Det er meget vigtigt, at kloakken lukkes effektivt efter arbejdstid for at forhindre, at rotter slipper ud.
  • Hvis rotter er spærret inde med risiko for at de kommer ud til jordoverfladen, tilkaldes kommunens rottebekæmper straks.

Artikler om projektet

Link til artikler i Aarhus Stiftstidende:

Forældede kloakker i Rønde skal moderniseres
Kloak-projekt i Rønde giver husejere en uventet regning

Spørgsmål

Hvis du vil vide mere om separatkloakeringen i Rønde – Etape 5 er du meget velkommen til at kontakte os. 

 
Projektleder:
Iben Christensen Kaagh
Telefon: 87581944 
Geolocation