Vandværkerne i Vivild og Øster Alling, der var med til at etablere det fælles vandværk, Vandsam i Auning, har besluttet at lade AquaDjurs overtage drift og aktiver
Rent drikkevand og sikker forsyning har altid været højt prioriteret i vandværkerne i Vivild og Øster Alling. Derfor var de med til at investere i nyt fælles vandværk i Auning, der åbnede for hanerne i 2018. Og derfor er de nu gået skridtet videre og overlader al drift og aktiver til AquaDjurs.
Stolt af at sikre rent vand til generationer
”Jeg er utrolig stolt af, at vi var med til at investere i rent drikkevand til det vestlige Djursland. Ved at bygge et moderne vandværk sikrede vi en rentabel indvinding af det reneste vand i området for de kommende generationer. Nu er tiden moden til også at lade en professionel aktør stå for distributionen af vandet,” siger Jørgen Andersen.
Han har været formand for Vivild Vandværk både før, under og efter investeringen i Vandsam, men den 1. januar 2025 er det slut. Vivild Vandværk og Øster Alling Vandværk gør som 13 andre vandværker i området siden 2019: Overlader både drift og aktiver til AquaDjurs. Sidste år overgav de også medejerskabet af Vandsam til AquaDjurs, der nu står som ene ejer af produktionsværket.
”Det giver ikke længere mening at have en frivillig bestyrelse til at stå for vandmålere og opkrævninger. Vi kan se, at det fungerer rigtig godt med AquaDjurs til at drifte vandforsyningen andre steder, så vi er meget trygge ved at give bolden videre,” siger Bjarne Viftrup, der var formand for Øster Alling Vandværk.
Han er lige så stolt som Jørgen Andersen over at have været med til at fremtidssikre vandforsyningen. Ikke kun for borgerne i Øster Alling, men i hele det nordvestlige Djursland. I øjeblikket har AquaDjurs drøftelser med tre øvrige vandværker, der ønsker at koble sig på Vandsam og AquaDjurs.
Undersøger mulighed for at øge kapaciteten
Konsolidering af vandværker er en landsdækkende tendens. Den er primært båret af skærpede krav til vandkvalitet, forsyningssikkerhed og dokumentation og det sørgelige faktum, at over halvdelen af drikkevandsboringerne i Danmark er forurenet af pesticider og andre miljøfremmede stoffer. Desuden er det generelt svært for mange vandværker at finde frivillige til bestyrelsen.
Vandet fra Vandsam kommer fra naturligt rene reservoirer under Løvenholm Skoven. I vandværkets første år blev der pumpet 540.000 kubikmeter op. I takt med at flere og flere vandværker har koblet sig på, er det steget til 600.000 kubikmeter om året. Vandsam har tilladelse til at udvinde 700.000 kubikmeter om året, så der er fortsat plads til at udvide forsyningsområdet.
I år har Vandsam etableret 2 nye kildepladser, så indvindingen er fordelt på i alt 6 kildepladser i skoven. Desuden er Vandsam i gang med at lave en miljøundersøgelse, der skal vurdere, om det er forsvarligt at udvide kapaciteten yderligere, hvis der skulle være flere vandværker, der vil være med.
Fakta om Vandsam:
- Vandsam opstod i 10’erne som et samarbejde mellem 5 private vandværker fra Auning, Hevring, Vivild, Øster Alling og Holbæk samt AquaDjurs, der dengang drev 4 vandværker i Lystrup St., Nørager, Allingåbro og Udbyhøj.
- Vandsam A/S indviede i 2018 et moderne fællesejet vandværk i Auning, tæt på Løvenholm Skoven. Det kostede 46 mio. kroner at bygge. Et tilsvarende anlæg ville i dag koste 75 mio. kroner.
- De private vandværker i Vandsam er et efter et fusioneret ind i AquaDjurs, der nu ejer alle aktier.
- AquaDjurs er et hvile-i-sig-selv-selskab, der er ejet af Norddjurs og Syddjurs Kommuner. AquaDjurs håndterer og renser alt spildevand på Djursland og driver vandforsyning i et område i det nordvestlige Djursland.
5 private vandværker og det kommunalt ejede AquaDjurs gik sammen om at bygge et nyt moderne vandværk i Auning. Det åbnede i 2018. Siden er de fem private vandværker et efter et fusioneret med AquaDjurs. Den 1. januar 2025 sker det også for Vivild og Øster Alling vandværker. AquaDjurs er blevet ene ejer af Vandsam.
Foto: Vandsam