Samarbejde skal fremtidssikre drikkevandet på Djursland

Det er rettidig omhu, at vandforsyningerne AquaDjurs, Djurs Vand og Vandcenter Djurs indleder samarbejde om fremtidens vandforsyning på Djursland. Det indebærer at afsøge mulighederne for grundvandsparker. 

Billede
Drikkevand

 

Vand er en livsnødvendig ressource, som vi alle er afhængige af. Men vandforsyningen står over for mange udfordringer i fremtiden, såsom klimaforandringer, forurening, stigende efterspørgsel og ændrede lovgivningskrav. Det er vigtigere end nogensinde at tænke langsigtet og holistisk, når det gælder vandforsyningen.

Derfor har vandforsyningerne Djurs Vand, Vandcenter Djurs og AquaDjurs taget et nyt initiativ. De har afholdt en fælles konference den 3. september 2024, som er startskuddet til et samarbejde om fremtidens drikkevandsforsyning på Djursland - Vandplan Djursland. Målet er en fælles helhedsplan for fremtidens vandforsyning på Djursland, som bygger bro til aftalen om Grøn trepart.

Vandplan Djursland bygger på en fælles ambition om høj forsyningssikkerhed i vandforsyningen og godt samarbejde imellem kommuner, vandforsyninger og andre aktører i området. Med samarbejde i højsædet vil vi styrke forvaltningen af Djurslands vandressourcer og sikre en robust, økonomisk bæredygtig og miljøvenlig vandforsyning for hele området. Og stor interesse om konferencen afholdt 3. september vidner om opbakning fra interesseorganisationer, landbruget, politikere og vandværker – lokalt såvel som nationalt.  

GRUNDVANDSPARKER
En grundsten i samarbejdet på Djursland er at tænke grundvandsbeskyttelse, biodiversitet og naturbeskyttelse sammen. En del af løsningen kan være at udpege grundvandsparker, som er steder, der beskytter og udnytter grundvandsressourcen mere optimalt. Potentialet, der skal undersøges, er, om vi ved at tænke i samlede grundvandsparker kan fremtidssikre og beskytte vores kildepladser samt drikkevandsressourcen generelt og skærme denne mod miljøfarlige stoffer, der i stigende grad findes i grundvandet.

Vandplan Djursland baserer sig på et fælles ønske om at sikre grundvandsressourcerne på Djursland igennem rettidig omhu. Dette skal ske i respekt for de deltagende forsyningers historie og i tæt samarbejde med de respektive myndigheder. Alt sammen med forbrugernes interesse for øje – forsyningssikkerhed, kvalitet og pris – og de bedste betingelser for arealanvendelse, natur og rent drikkevand til fremtiden.

Efter en veloverstået konference fortsætter dialogen nu, og der bliver lagt en plan for det videre vandsamarbejde. 

KONTAKTER
Tonny Sædam Frandsen, direktør, Djurs Vand, 
3091 5735, tsf@djursvand.dk

Svend Brandstrup Hansen, bestyrelsesformand, Vandcenter Djurs, 
2347 3455, sb@blue-farming.dk

Henrik H Jordalen, direktør, Vandcenter Djurs, 
4058 2870, hhj@vandcenterdjurs.dk

Palle Lyngsø Mikkelsen, udviklingschef, AquaDjurs, 
2488 9720, plm@aquadjurs.dk

 

Billede
Drikkevand