Ny sø i Øster Alling

 

Lokale ildsjæle rejser penge til at opgradere nyt regnvandsbassin til rekreativt område med sti og shelter
Nord for byskiltet i Øster Alling lige på Margueriteruten har landskabet ændret sig. Der er kommet en ny sø. Den blå himmel og skyerne spejler sig i det stille vand, der er omkranset af kulsort og blød muld. Søens omgivelser indbyder ikke til nærmere ophold lige nu, men det bliver anderledes lover AquaDjurs og Øster Alling Borgerforening, har engageret sig i søen.

Sti, shelter og picnic ved den nye sø
Det er egentlig et regnvandsbassin på op til 6.000 kvadratmeter, som Norddjurs Kommunes vandselskab, AquaDjurs, har etableret. En venlig landmand har solgt jorden, der før rummede et pilekrat, til AquaDjurs, som med søen kan forsinke regnvandets tilløb til Alling Å. 

Før søen blev en realitet, ringede AquaDjurs til formanden for beboerforeningen og spurgte noget i stil med: ”Vi har en idé til et regnvandsbassin. Kunne det ikke være nice med en sø i stedet?”

Jo svarede formanden, som hedder Joel Southern.

”Det kunne da være en god ting at have her tæt på byen,” siger han.

Sammen med bestyrelsen og et par andre fra byen gik de i dialog med AquaDjurs om mulighederne.

”Vi drømmer om en sti hele vejen rundt om søen og så et shelter og picnicområde, hvor man kan nyde en kop kaffe og se på salamandere,” siger Agnete Brandt, der sidder med i bestyrelsen.

Hun kan se for sig, hvordan området kan bruges af byens daginstitution og være med til at gøre byen endnu mere attraktiv for tilflyttere som hende selv. Der er også en god udsigt fra søen over engene i Alling Ådal helt hen til skovene omkring Gammel Estrup.

AquaDjurs gør forarbejdet
Indtil videre er det kun søen, der er etableret. AquaDjurs vil i løbet af vinteren rydde noget mere af pilekrattet, så der skabes bedre udsyn over søen, ligesom gamle drænslanger skal fjernes. Når jorden har sat sig, og området er tørt og farbart, etablerer AquaDjurs faste adgangsveje og en sti langs den ene kant af søen til de to sandfang. 

Til foråret bliver jorden afrettet og dele af området bliver sået til med en vild engblanding, der passer til området, og som kan tiltrække sommerfugle og andre insekter. Byen skal selv få resten af drømmen til at gå i opfyldelse. 

”Vi har lidt penge fra kommunen til at lave en parkeringsplads, og så håber jeg, at vi kan få lidt hjælp fra lokale beboere, som har erfaring med at søge tilskud fra fonde eller andre finansieringsorganisationer til resten,” siger Joel Southern.

”Øster Alling er et dejligt sted at leve, og de her ting gør det bare lidt bedre,” slutter formanden for beboerforeningen, Joel Southern.

Agnete Brandt og et par andre lokale ser den nye sø nord for byen som en god mulighed for endnu et rekreativt udflugtsmål.